post

“Dat wordt sowieso een evenement dat geen enkele oud Dutch Junior Lion zal willen missen!”

Coach Bogey, het is nu ruim een jaar geleden dat je me aansprak over de status van het Dutch Junior Lions programma en het jeugdfootball in Nederland. Je was op zoek naar een klankbord voor je ideeën over het programma, en de toekomst van de jeugd. Uit de informatie die je me toen liet lezen bleek dat je er goed over had nagedacht, en een duidelijke visie wilde presenteren aan de verantwoordelijken bij de AFBN.

Kun je iets meer vertellen over hoe die visie tot stand kwam?

Nadat ik bij het vierlandentoernooi 2017 in Almere was geweest had ik veel gedachtes en ideeën over de Dutch Junior Lions die te maken hadden met de manier waarop gewerkt werd, en hoe ik het zelf zou inrichten mocht ik de Head Coach zijn. Tijdens lange autoritten of als ik ergens zat te wachten dansten die ideeën steeds rond in mijn hoofd. Ik besloot toen om ze op papier te zetten om ze niet kwijt te raken. Op dat moment had ik al veel meer ideeën over football in het algemeen en ik was nog nergens actief aan verbonden, dus dat heb ik allemaal op mijn laptop staan.

Wat daar uiteindelijk uit kwam is mijn paper “Dutch Junior Lions; #RTR, the Road to Respect”. Mijn ideeën en concepten zijn eigenlijk gebaseerd op mijn ervaring als speler in de DJL van 2002 tot 2004, en tevens mijn ervaringen als coach, vooral dan als Head Coach van de Arnhem Falcons en de 010 Trojans, maar ook mijn tijd in de VS en mijn 6 seizoenen speelervaring in Duitsland. Ik heb op veel verschillende niveaus football ervaren als speler en coach, en merk dat ik anders aankijk tegen het bouwen van een programma dan de meeste coaches. De kans dat te laten zien krijg ik nu bij de DJL, en we gaan zien wat dat gaat opleveren volgend jaar tijdens het vierlandentoernooi kwalificatie voor het EK.

Je brede ervaring en achtergrond hebben dus geleid naar de eerste stappen op de “Road to Respect” zoals jij het noemt. Via ongetwijfeld vele gesprekken en een nieuwe groep coaches kwamen toen de Academy, en later ook de try outs en de nieuwe DJL selectie. Het nieuwe ritme lijkt nu gevonden. Welke stappen mogen we nog verwachten op weg naar dat EK kwalificatietoernooi?

De eerste training na de zomer zal zijn op 26 augustus. In september hebben we nog één losse trainingsdag een een 2-daags trainingskamp voordat ik mijn debuut als Head Coach DJL zal maken in Madrid, op 29 september, tegen het Spaanse nationale U19 team. Daarnaast zullen we op 17 november het 20-jarig bestaan van de Dutch Junior Lions gaan vieren met een jubileumwedstrijd. En na die wedstrijd zullen we een groots feest organiseren waar elk team vanaf het allereerste uit 1998 geëerd en gevierd zal worden. Dat wordt sowieso een evenement dat geen enkele oud Dutch Junior Lion zal willen missen. Drie weken later sluiten we dan 2018 af met een wedstrijd tegen de Franse Nationale Academy U19. Ik denk dat we na die drie games dan een beter idee hebben waar we als team staan, en vooral wat er nog moet gebeuren voor we klaar zijn voor de kwalificatie in het voorjaar van 2019. De wens is om ook in het voorjaar van 2019 minimaal nog één wedstrijd te spelen in voorbereiding op het kwalificatietoernooi.

Dat klinkt, behalve als hard werken, ook als een serie hoogtepunten achter elkaar! Je debuut als bondscoach in Spanje, het jubileum in november en dan via Frankrijk de blik op het voorjaar en de kwalificatie, wat hopelijk ook een hoogtepunt gaat worden. Is er al meer bekend over dat toernooi? Waar en wanneer bijvoorbeeld? En mogelijke tegenstanders?

Er is op dit moment nog niets bekend over dat toernooi, behalve de verwachting dat het gaat plaatsvinden in de periode april/mei 2019.

Maar tot die tijd dus nog volop activiteiten voor het herboren Dutch Junior Lions programma. Is er verder nog iets wat je graag wilt delen?

We hopen dat elke voormalig DJL speler, coach, begeleider en staff-member op 17 november aanwezig kan zijn tijdens ons 20-jarig jubileum. Helaas zijn er weinig gegevens bewaard gebleven en daarom vragen wij ieders hulp om iedereen te bereiken.

Dus; ben jij een voormalig speler, coach, begeleider of staff-member?

Vul dan dit formulier in voor je gratis toegangsbewijs voor de jubileumwedstrijd op 17 november en de daaropvolgende viering van 20 jaar aaneensluitend Dutch Junior Lions football!